Jordenruntseglaren Tapio Lehtinen E-jolle världsmästerskapens beskyddare

Europe Class Finland, 9.2.2024 kl 11.00

Tapio Lehtinen, som just nu seglar Ocean Globe Race 2023 med sitt unga team, spelar en viktig roll som förebild och inspiratör för unga i E-jolle seglings-VM i Hangö i sommar.

Tapio Lehtinen kilpailun suojelijana
Photo: Ville Norra

Världsmästerskapet i E-jolleklassen går av stapeln i Hangö 23 juli till 3 augusti 2024. Hangö Segelförening (HSF) och Finlands E-jolleförbund ansvarar för arrangemangen. Tapio Lehtinen har lovat ställa upp som evenemangets officiella beskyddare.

För Tapio Lehtinen är segling och haven en passion och ett livsuppdrag. Han är känd t.ex. som den första finländaren som seglade jorden runt ensam non-stop. Under sina resor har han mött många utmaningar och även sett sina drömmar gå i uppfyllelse. Han seglar just nu jorden runt för fjärde gången i Ocean Globe Race i klassiska Swan 55 Galiana, med en av tävlingens yngsta besättningar.

Nära Tapios hjärta ligger både skyddande av haven samt förmedlande av finländsk seglingskunskap till kommande generationer.

– Jag vill stödja utvecklande sysselsättningar för ungdomar och kontinuiteten i seglingssporten. Jag vill också främja innovationer och verksamheter för att skydda Östersjön och världshaven, så att de förblir mångfaldiga och levande från generation till generation. Dessa teman vill jag lyfta fram som beskyddare av VM-tävlingarna i Hangö, säger Lehtinen engagerat.

Upp till 150 seglare från tio länder förväntas till Hangö för att delta i E-jolle VM.

– Vi är mycket glada över att Tapio Lehtinen har lovat ställa upp som beskyddare för VM i Hangö. Hans starka passion för segling och hans engagemang för att skydda vår gemensamma planet är gemensamma teman för oss. Dessa teman vill vi lyfta fram i VM också, säger Juha K. Laurila från Finlands E-jolleförbund.

Photo: Matti Leppänen

E-jollen är en av de populäraste lättbåtsklasserna efter optimistjolle. Det är en relativt avancerad enmansjolle med mycket lätt glasfiberskrov. Många framgångsrika finländska toppseglare, som Sari Multala, Thomas Johansson, Kaarle Tapper och Oskari Muhonen har börjat sina karriärer i denna tekniskt krävande klass. Framgång förväntas också i årets hemma-VM.

– Sådana här evenemang är viktiga för seglargemenskapen och jag ser fram emot att se topptalanger tävla i Hangös vatten nästa sommar, säger Mikael Lindqvist från segelklubben HSF.

Det finns för närvarande ett 40-tal aktivt tävlande E-jolleseglare i åldersgruppen 15-50 år i Finland. Finlands E-jolleförbund erbjuder möjligheten till en hållbar, livslång och fartfylld seglingshobby för både målinriktade tävlande såväl som entusiaster som tycker om att vara tillsammans.

Skoda is main sponsor for Europe Class Worlds 2024
Photo: Esko Tuomisto

Škoda är huvudpartner för världsmästerskapen i E-jolle.

Ytterligare information:

Juha K. Laurila
Finlands E-jolleförbund
tel. +358 50 483 6348
juha.laurila@europeclass.fi

Mikael Lindqvist
kommodor, Hango Segelförening (HSF)
tel. +358 40 568 7745
mikael.lindqvist@pp1.inet.fi

Vi ses på Vene 24 Båt!

E-jolleseglare och representanter för E-jolleförbundet berättar gärna mer om båten, sporten och tävlandet på utställningen Vene 24 Båt: monter 7m151, nära segelhamnen.

Se även:

https://www.tapiolehtinensailing.fi/
https://hsf.fi/fi/kilpailut/europe-class-world-championships-2024/
www.hsf.fi
https://www.europeclass.fi/